Ознаке

Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su predsednika komisije Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Milutina Đajića i članove komisije Natašu Kostić i Čedu Vidačića, prenela je danas Radio-televizija Srbije (RTS). Uhapšeni su i direktori „Hidrotehnike-Hidroenergetike“ i direktor „Ferbilda“.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, policijski službenici Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminaliteta UKP su po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu odredili zadržavanje M.DJ. (69), N.K. (45) i Č.V. (64) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, kao i D.V. (62) i R.DJ. (56) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

„Postoje osnovi sumnje da je M. DJ. u svojstvu predsednika komisije „Direkcije za gradjevinsko zemljište i izgradnju Beograda” JP, u saizvršilaštvu sa članovima komisije N. K. i Č.V., u periodu od 18. jula 2006. do 10. oktobra 2006. godine, izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u nameri pribavljanja imovinske koristi privrednim društvima „Hidrotehnika Hidroenergetika“ a.d. i „Ferbild“d.o.o.“, navodi se u sapštenju.

Kako je precizirano u saopštenju, sumnja se da su prilikom otvaranja ponuda za izvodjenje radova na Interceptoru – tunel Višnjica, ponudu privrednog društva „Energoprojekt – Niskogradnja“ a.d. iz Beograda u iznosu od 3.150.000.000 dinara proglasili kao formalno neispravnu, iako je dostavljena u skladu sa uslovima konkursne dokumentacije, a ponude privrednih društva „Ferbild“ d.o.o.( u iznosu od 3.103.363.120 dinara) i “Hidrotehnike – Hidroenergetike“ a.d. koja je iznosila 4.129.837.000 dinara proglasili ispravnim.

Ponude su bile neispravne po Zakonu o javnim nabavkama, podzakonskim aktima i internom aktima.

Osumnjičeni se terete da su ponudu Privrednog društva „Ferbild“ d.o.o. proglasili kao najpovoljniju i dali predlog UO da se sa njima potpiše ugovor, da bi nakon toga najpovoljniji ponudjač odustao od zaključenja ugovora uz obrazloženje da ne može da obezbedi garancije za povraćaj avansa i dobro izvršenje posla.

Nakon toga, predložili su prihvatanje druge najpovoljnije ponude i uputili UO na usvajanje, na osnovu kojeg je potpisan ugovor sa Privrednim društvom „Hidrotehnikom – Hidrotehnikom“ a.d. na iznos od 4.129.837.000 dinara.

Sumnja se da su na ovaj način M. DJ., N. K. i Č. V. omogućili da privredna društva „Hidrotehnika – Hidroenergetika“ a.d. i „Ferbild“ d.o.o. pribave imovinsku korist u iznosu od 1.026.473.880 dinara, za koliko je oštećena „Direkcija za gradjevinsko zemljište i izgradnju Beograda“ JP, a što predstavlja realnu tržišnu vrednost radova i razliku izmedju ponuda privrednih društava „Hidrotehnika – Hidroenergetika“ a.d. i „Ferbild“ d.o.o.

Takodje, postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni R. DJ. , odgovorno lice Privrednog društva „Ferbild“ Beograd, u saizvršilaštvu sa D. V., odgovornim licem Privrednog društva „Hidrotehnika-Hidroenergetika“ a.d. iz Beograda, izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da je nakon izbora Privrednog društva „Ferbild“ d.o.o. iz Beograda, kao najpovoljnijeg ponudjača na tenderu za izvodjenje radova na Interceptoru – tunel Višnjica sa ponudom na iznos od 3.103.363.120 dinara, odustao od zaključenja ugovora sa obrazloženjem da navodno ne može da obezbedi garancije za povraćaj avansa i dobro izvršenje posla, iako su mu navedeni uslovi već bili poznati.

Sumnja se da se R. DJ. prethodno dogovorio sa D. V. da mu ustupi Ugovor o izvodjenju radova, koji bi Preduzeće „Hidrotehnika Hidroenergetika“ a.d. zaključila za cenu izvodjenju radova od 4.129.837.000 dinara koja je za 1.026.473.880 dinara veća od realne tržišne vrednosti i ponude privrednog društva “Ferbild”, a sve iz razloga kako bi R. DJ. postao podizvodjač Privrednom društvu “Hidrotehnika-Hidroenergetika” a.d. sa učešćem u radovima u visini od 50 odsto, na osnovu kojeg su privredna društva “Hidrotehnika-Hidroenergetika” i “Ferbild” zaključila Integralni sporazum i ugovor.

To je, kako se navodi, suprotno Zakonu o javnim nabavkama, tenderskim uslovima i zaključenom ugovoru, čime su oni pribavili imovinsku korist privrednim društvima “Hidrotehnika-Hidroenergetika” i “Ferbild” u iznosu od 1.026.473.880 dinara.

(Beta,RTS,Tanjug,B92)

Hapšenja u Direkciji za zemljište zbog i pljačke 1.026.473.880 dinara.