MЛАДИ СРПСКИ АКАДЕМСКИ СЛИКАРИ АМЕРИЦИ

Зоран М. Мандић

          MЛАДИ СРПСКИ АКАДЕМСКИ СЛИКАРИ АМЕРИЦИ*

Пре две године Милош Мандић, оснивач и уредник Ликовне колоније „Колут Мандић“ реализовао је идеју групне изложбе под називом „Српски сликари Америци“ („Serbian painters –tribute to America“). Око тог пројекта окупило се тада двадесет и пет савремених српских сликара различитих поетичких и техничких определења, који су аутономно, сваки из свог угла, имагинирали властити доживљај велике теме познате под именом Америка. Изложбу је имала прилику да види ликиовна јавност у десет градова Србије. На том путовању 17. маја 2013. године изложбу је у Ликовној галерији „Меандар“ у Културном центру Апатина отворио Рајан Роласндс, саветник ПР Амбасаде САД у Београду, док је 15. августа ту исту привилегију имао Мајкл Д. Кирби, амбасадор САД у Београду. И, ево, после, само две године наставља се са ширењем и продубљивањем исте тематске идеје, с тим што су овога пута за њено остварење позвани одабрани млади српски академски сликари: Бојан Шимуновић из Апатина, Ива Шијан из Београда, Јелена Терзић Шалинић из Крагујевца, Асмир Хусовић из Новог Пазара, Мишо Филиповац из Београда, Нермин Ћермај из Новог Пазара (Рожаје), Раде Тепавчевић из Врбаса, Јелена Стојковић из Кобиља, Младен Стојановић из Новог Сада, Невенка Стефановић из Ниша, Александар Станојевић из Параћина, Милан Ристић из Ниша, Маријана Ракићевић из Београда, Кристина Пирковић из Башина код Смедеревске Паланке, Стеванија Михајловић из Београда, Славица Мијовић из Крагујевца, Нурудин Машовић из Сјенице, Нера Матијевић из Суботице, Ана Марковић из Ниша, Николина Малинић из Бечеја, Силвија Јелачић из Врбаса, Драгутин Јегдић из Сечња, Василиса Ивановић из Параћина, Неџма Зукорлић из Новог Пазара, Немања Ђукић из Лучана, Александра Ђорђевић из Ниша, Мирјана Дружетић из Београда, Вук Вучковић из Панчева, Александра Васиљевић из Београда и Вељко Ваљаревић из Ужица. Учеснике ове изложбе су предложили: проф Жељко Ђуровић (Београд), Тијана Којић (Београд), Зоран М. Мандић (Апатин/Сомбор), проф Зоран Ивановић (Београд), Марко Миладиновић (КЦ Алексинац), проф др Фехим Хусковић (Нови Пазар), Мишо Филиповац (Београд), проф Зоран Ивановић (Параћин), проф Видоје Туцовић (Нови Сада), Културни центар Врбас, профЗвонко Тилић (Нови Сад), Марко Миладинович (КЦ Алексинац), Миле Тасић (Суботица) и Горан Васић (КЦ Крушевац).

20160217_184843 БЕЧЕЈ, ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ АМЕРИКА

Бечеј, отварање изложбе „Америка“

Њима одабраним сликарима је препуштено да слободно изразе говор својих инспирација, па било оне инициране и политичким темама,  у сложеном пољу тематске разноврсности и понуда са листе ексклузивитета, који Америка, као једно велико „имање“ светске културе и уметнсти, са својих педесет држава и једним федералним округом, ужива у модерном свету епитете као економска, војна и политичка велесила и бажно место на планети. Сликарима је дакле остављено да по личном избору, па чак и метафорички, „испричају“ своја виђења, страсти и доживљаје америчке стварности од: пулсација магичне фасцинације Америчког сна, Гугенхајмовог музеја  уметности, Декларације независности, Кањона Колорадо и Беле куће до Велике равнице између реке Мисисипи и Стеновитих планина, Нијагариних водопада до облакодера Менхетна и шесдесет и два округа града Њујорка. А, свака уметничка слобода у процесу стварања је еквивалентна тонусу слободе уживања и изражавања људских права. И саопштавања истине да се сликар инспирацијски може огледати и на тако важним местима Ова изложба отворила је и врата за оспољавање ликовних осврта на вишедеценијско пријатељство, везе и савезништво Србије и Америке и њихових народа, а нарочито током Другог светског рата у борби и победи против пошасти фашизма.То пријатељство последњих година све више расте и развија се у правцу разумевања и равновоправне добробити за обе стране. Уз ову изложбу треба посебно похвалити свест ликовне идејности галеристе Милоша Мандића уз незаобилазно подсећање на чињеницу да је он у том диапазону реализовао и ликовне пројекте – Српски сликари Русији и Руски сликари Србији, а све то у контексту мудрости чувене кинеске изреке по којој често једна слика вреди, или говори, више од хиљаду речи. Овом изложбом Ликовна колонија Колут Мандић је несумњиво проширила свој високо стечени углед у хоризонту ликовног света и његове уметничке праксе. Радове са ове изложбе већ је видела ликовна публика у Сремској Митровици и Бечеју, а следе путовања у галеријске просторе: Апатина, Врбаса, Лазаревца, Књажевца, Алексинца, Новог Пазара, Београда и др.

____

*  АМЕРИКА

  • Драги Мирославе,
  • шаљем ти текст о изложби слика младих српских академских сликара инспирисаних Америком, а која ће до краја ове године бити постављена у галеријским просторима 12 градова у Србији: Београд, Сремска Митровица, Бечеј, Лазаревац, Апатин, Књажевац, Сомбор, Врбас, Кула, Алексинац, Нови Пазар и Нови Сад. У прилогу су и три репродукције сликара учесника изложбе. Много поздрављам Шолета и тебе.

 

ЛеЗ 0006005