Ш

Штампа – избор

   Кирби и Шешељ

Александар Вулин изнео је прошле седмице две експлозивне тврдње: да су Сједињене Америчке Државе те које су пустиле Војислава Шешеља из притвора и да САД кроз Шешељева уста говоре да ће рушити српску владу.

Министар није изнео доказе за тешке оптужбе које је изрекао на рачун најмоћније земље света, са којом Србија данас има боље односе него ранијих година.

Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби одговорио је онако како би се од човека његовог занимања и очекивало. Вулинове оптужбе демантовао је фразом да је Хашки трибунал „независно тело основано под окриљем Уједињених нација”, којем САД „не говоре шта треба да ради”. Необично је једино што као сведока зове самог Шешеља.

За Шешеља не знам, али за Хашки трибунал знам: тамо све конце, све време, вуче искључиво Вашингтон. Још 2011. године „Викиликс” је објавио гомилу америчких дипломатских депеша из којих је белодано да је америчка администрација чаробњак који се све време крио иза застора суда у Хагу и управљао представом.

Прави газда Трибунала била је америчка држава. Америчкој амбасади у Хагу председник Хашког суда, тужиоци и нижи службеници, као и управник затвора у Схевенингену, подносили су редовне и детаљне извештаје. Ако би међу водећим играчима у тој установи избио какав неспоразум, Американци су били ти од којих је тражена интервенција и очекивано решење, као од послодавца.

Дугогодишњи председник суда Теодор Мерон био је један од оних који су редовно реферисали амбасади. Амбасадор Клифорд Собел јавља да су „водећи тужиоци и истражитељи са правним саветницима амбасаде поделили своје разочарање завршетком доказивања оптужнице против Милошевића” и цитира Џефрија Најса да је то била „права збрка”, док Карла дел Понте објашњава да је морала да „покаже Најсу ко је газда”. Амбасада ипак највише верује Дермоту Груму, Американцу који је смислио „спасоносну формулу” заједничког злочиначког подухвата, правну доктрину на основу које је сваког члана одређене групе могуће осудити због злочина који су починили други чланови. За Грума се у депешама каже да обавештава амбасаду кога ће Милошевић позвати као сведока одбране (у време кад је то строго поверљива информација) и да планира стратегију уништавања кредибилитета Милошевићевих сведока као показну вежбу из које ће Милошевић схватити да треба да одустане од многих сведока. Амбасада јавља и да ће се Милошевићево здравље „неминовно погоршати”, док се тужиоци у судници још ругају оптуженом кад се пожали на високи притисак.

Амбасадор Кирби говори оно што говори његова влада. Али нико ко је читао депеше „Викиликса” у то неће моћи до краја да верује.

Љиљана Смајловић
објављено: Политика : 19.11.2014

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s